سلول های بنیادی پوست در ایران

نویسنده:‌ Dermo Elixir
| 04 27 24

پیشرفت های چشمگیر تحقیقات پوست با استفاده از سلول های بنیادی در ایران


alt

فهرست مطالب

  1. تحقیقات
  2. حمایت
  3. اهداف مرتبط با پوست
  4. سلول های بنیادی
  5. پتانسیل تجاری‌سازی
  6. منبع

تحقیقات

در دهه اخیر، ایران همگام با زمینه رشد فزاینده تحقیقات و درمان سلول های بنیادی بوده است، به طوری که تحقیقات مربوط به پوست سهم قابل توجهی از مشارکت محققان ایرانی در این زمینه را تشکیل می دهد. به لطف همکاری های گسترده در سطوح مختلف بین نهادهای نظارتی و اداری و همچنین انگیزه عظیم در سطح افراد است که پیشرفت ها محقق شده است. در بسیاری از پروژه ها، همکاری ها فراتر از مرزهای جغرافیایی به مراکز تحقیقاتی در سراسر جهان گسترش یافت.

حمایت

به دلیل اراده جمعی برای تسریع در علم سلول های بنیادی و همچنین حمایت شورای توسعه علوم و فناوری های سلول های بنیادی، امکانات تحقیقاتی مرتبط به طور فزاینده ای در کشور ایجاد و تجهیز می شود. موسسه زیست شناسی و فناوری سلول های بنیادی رویان مرکزی بود که در علم سلول های بنیادی در ایران پیشتاز شد. متعاقب آن دانشگاه ها و مراکز دانشگاهی متعددی مانند دانشگاه های علوم پزشکی تهران، ایران، تبریز، شیراز، مشهد، کرمان و یزد وارد شدند. بانک ملی سلول ایران (انستیتو پاستور)، دانشگاه تربیت مدرس، مرکز تحقیقات سلول درمانی و پزشکی بازساختی وابسته به پژوهشکده غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران از دیگر مراکز فعال در این زمینه هستند. مرکز تحقیقات پوست و سلول های بنیادی با حمایت دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1390 تاسیس شد و به طور کامل به کاربرد این علم در اختلالات پوستی اختصاص داشت (1).

اهداف مرتبط با پوست

برای اهداف مرتبط با پوست در ایران، سلول‌های بنیادی از منابع مختلفی مانند بافت چربی، فولیکول‌های مو، خون قاعدگی، جفت، غشای آمنیوتیک، نمونه‌های بافت آندومتر، ژله وارتون بند ناف و آسپیراسیون مغز استخوان به دست می‌آیند. 9). برنامه‌ریزی مجدد سلول‌های سوماتیک تمایز یافته به سلول‌های بنیادی پرتوان، که توسط موسسه رویان انجام شده است، منبع ارزشمند دیگری برای سلول‌ها است.

سلول های بنیادی

سلول های بنیادی به طور تجربی توسط محققان ایرانی برای اهداف پوستی بسیاری از جمله ترمیم زخم، بهبود چین و چروک و اسکار (10)، درمان ریزش مو (11، 12)، و بهبود شرایطی مانند اسکلرودرمی (13) مورد استفاده قرار گرفته اند. بیماری پیوند مزمن در مقابل میزبان (14)، و درماتیت آتوپیک (15). زخم های ناشی از دیابت (16) یا سوختگی (17) شایع ترین موضوعات این مطالعات بوده اند. سلول های بنیادی به دست آمده از منابع مختلف بر روی انواع داربست های طبیعی/ مهندسی زیستی به عنوان پانسمان زخم (22-18) بارگذاری می شوند، روی زخم ها پخش می شوند (23)، یا به شکل های تزریقی (28-24) به آنها منتقل می شوند. چندین محقق به دنبال روش هایی برای افزایش زنده ماندن سلول ها و اثربخشی کلی درمان ها بوده اند (25-33). علاوه بر این، روش بدون سلول یک رویکرد درمانی جدید در زمینه سلول درمانی است که به طور فعال در ایران انجام می شود. در این روش، اگزوزوم‌ها برای انتقال سیگنال‌های سلول‌های بنیادی به سلول‌ها و بافت‌های هدف بدون تحویل سلول‌های واقعی استفاده می‌شوند، که به موجب آن از بسیاری از مسائل مرتبط با درمان‌های مبتنی بر سلول اجتناب می‌شود (9، 33، 34).

پتانسیل تجاری‌سازی

ظرفیت‌های فراوان سلول‌های بنیادی به آنها پتانسیل تجاری‌سازی زیادی داده است. تاکنون چندین شرکت دانش بنیان در ایران به این صنعت پیوسته اند. موسسه زیست شناسی و فناوری سلول های بنیادی رویان و شرکت های اسپین آف آن (شرکت فناوری سلول های بنیادی رویان، شرکت سل تک فارمد، شرکت رویان بیوتک و رویان ATMP-TDC) فعالانه در زمینه تولید محصولات سلول های بنیادی فعالیت می کنند. سلول‌های بنیادی پرتوان القایی انسان، سلول‌های بنیادی جنینی انسان، سلول‌های بنیادی جنینی موش، سلول‌های بنیادی مزانشیمی مشتق از مغز استخوان/چربی و غیره، نمونه‌هایی هستند. Cell-Amniosin™، تولید شده توسط شرکت SinaCell، یک پانسمان زخم بیولوژیکی است که از غشای آمنیوتیک و سلول های بنیادی مرتبط با آن ساخته شده است. این شرکت همچنین خدمات تولید سلول های بنیادی مزانشیمی را ارائه می دهد. چندین شرکت دانش بنیان دیگر نیز با دانشگاه ها و موسسات فوق همکاری می کنند. علم سلول های بنیادی درها را به روی امکانات متعددی برای درمان شرایط پزشکی سخت می گشاید. با توجه به تخصص و حمایت مالی کافی، می‌تواند به صنعت بزرگی تبدیل شود که نه تنها برای بیماران، بلکه سرمایه‌گذاران و سایر طرف‌های درگیر سودمند است. محققان ایرانی اشتیاق زیادی برای پیشرفت این رشته دارند و مشتاقانه به دنبال فرصتی برای همکاری با همتایان خود از سراسر جهان هستند.

 

How To Cite:

Nilforoushzadeh M A, Amirkhani M A, Seirafianpour F, Mashayekhi F, Hejazi P, et al. Skin Stem Cells in Iran. J Skin Stem Cell. 2022;9(2):e126442. https://doi.org/10.5812/jssc-126442.

واژگان کلیدی

دیدگاه‌های ثبت شده

هیچ دیدگاهی ثبت نشده است.

ارسال دیدگاه تازه