چرا برخی مجلات ایرانی در گوگل اسکالر نمایه نمیشوند؟

یکی از مشکلات مجلات ایرانی تاخیر بسیار زیاد در نمایه و مشاهده شدن در پورتال گوگل اسکالر (Google Scholar) است. عدم آگاهی از قوانین لازم برای ارتباط برقرار کردن با این پورتال دلیل اصلی این تاخیر میباشد. نوشتار ذیل روش علمی داشتن خروجی مناسب با این پورتال را به وب مسترها توضیح میدهد.


برای کسب اطلاعات زمینه ای بیشتر ابتدا به این مقاله مراجعه نمایید:


http://scipress.info/?p=31

گوگل اسکالر (Google Scholar) پورتال ویژهٔ کاوش در مطالب علمی و پژوهشی شرکت گوگل است که از نوامبر سال ۲۰۰۴ توسط شرکت گوگل رونمایی شد. شما با این کاوشگر می‌توانید در منابع دانشگاهی و پژوهشی شامل مقالات، رساله‌های دانشگاهی، کتاب‌ها، چکیده‌ها و متون حقوقی و قضایی به جست‌وجو بپردازید. بر خلاف موتور جست‌وجوی همگانی گوگل، در گوگل اسکالر مرتب کردن یافته‌ها بر اساس میزان ارجاع به آن توسط دیگر مولفان است و نه صرفا دفعات بازدید یا پیوند به آن در اینترنت (۱). گوگل اسکالر همانند دیگر موتور های جستجو برای یافتن صفحاتی که دارای محتوای علمی هستند از متاتگ های موجود در صفحه اینترنتی مقالات (HTML) استفاده میکند. این موتور با استفاده از ربوت­های خود به نام Crawler ها به طور دوره­ ای صفحات اینترنتی را بازبینی و صفحاتی را که دارای متاتگ­ های علمی باشند را در خود نمایه میکند.

متاتگ ها چیست؟

زمانیکه یک موتور جستجو صفحه شما را پیدا می کند. باید آن را فهرست کند (آن را به بانک اطلاعاتی قابل جستجوی خود اضافه کند) البته همراه با اطلاعاتی از سایت شما. اکنون موتورهای جستجوی زیادی از برچسبهای <META> استفاده می کنند که به شما اجازه می دهد کلمات کلیدی و توصیفی صفحه خود را در آن قرار دهید. متاتگ ها را باید داخل تگ head نوشت . در صفحه هایی که از چند فریم درست شده باید در تمام صفحات متاتگ را نوشت.

متاتگ های قابل خواندن برای گوگل اسکالر چیست؟

براساس دستورالعمل گوگل اگر صفحه­ای اطلاعات زیر را در تگ­های متا در اختیار موتور جستجو قرار دهد به عنوان صفحه علمی در اسکالر شناخته می­شود.

دقت کنید که آدرسی که در تگ نشان دهنده فایل PDF مقاله نوشته میشود باید به .pdf ختم شود وگرنه این موتور جسنتجو قادر به شناسایی و نمایه کردن فایل پی دی اف نمی­باشد.

برای مثال برای صفحه­ ای که اطلاعات مقاله زیر را در خود جای داده متاتگ­ ها باید به اینصورت باشد:

Modabbernia  A, Poustchi H, Malekzadeh R. Neuropsychiatric and Psychosocial Issues of Patients With Hepatitis C Infection: A Selective Literature Review. Hepat Mon. 2012;13(1):e8340.

نویسنده:
امیر حسنی،
مدیر بخش تولید مجلات،
انتشارات کوثر