همه نویسندگان ایرانی میتوانند برای اعتراضی کاملا قانونی به مجلات آمریکایی راسا اقدام نمایند
تحریم علمی ایران: یک قدم بزرگ دیگر تا رفع کامل تحریمهای علمی برداشته شد
انتشارات الزویر – به عنوان یکی از اولین تحریم کنندگان علمی ایرانیان- در آخرین اطلاعیه رسمی خود خبری امیدبخش و مثبت برای محققان ایرانی دارد. الزویر بیان نموده است که برای رفع مشکل تحریمهای علمی آمریکا علیه ایرانیان، تقاضای رسمی خود را به OFAC (سازمان تحریمهای آمریکا) ارایه نموده است. این پاسخ متعاقب پیگیری استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی تهران و سردبیر مجلات دارو (DARU) و نظریه پردازی در علوم پزشکی (Medical Hypothesis) جناب آقای پروفسور عبداللهی اعلام شده است.
متعاقب پیگیری پرفسور عبداللهی از سردبیر مجله Toxicology و اعتراض ایشان به رد (Reject) یک مقاله، نماینده ناشر بیان نموده است که: “بعنوان یک ناشر معتقدیم محدودیت در نشر مناسب نبوده و علوم و جامعه باید از آزادی نشر بهره مند باشند.” وی بیان نموده است که “نشر علوم باید از جهت گیری های سیاسی و جغرافیایی دور باشد. متعاقب این عقیده ما به OFAC یک بیانیه فرستاده ایم و تقاضا کرده ایم تا در قانون سال ۲۰۰۷ و اصلاحیه جدید تجدید نظر نمایند تا درنهایت محققان وابسته به دولت ایران هم بتوانند مقالات خود را منتشر نموده و هیچ استثنایی شامل حال آنها و سایرین در سایر کشورها نباشد.”
(برای مشاهد مکاتبه پروفسور عبداللهی با الزویر به این لینک مراجعه نمایید)
اصل نامه الزویر به OFAC که از طریق یک موسسه حقوقی بین المللی تهیه و به OFAC ارسال شده، میتواند از طریق این لینک مشاهده شود. نماینده الزویر در مجله Toxicology در انتهای ایمیل خود مینویسد: “ما منتظر یک پاسخ از OFAC هستیم و به محض دریافت پاسخ شما را از نتیجه امر آگاه میسازیم.”
حال سوال اینجاست که با وجود لابی قوی اسراییل در OFAC و ریاست فردی مانند آدام جی ژوبین در راس این سازمان، تا چه حد میتوان به پاسخ مثبت OFAC خوش بین بود؟ آیا برداشته شدن بخش کوچکی از تحریمهای علمی و دارویی و علمی از سوی آمریکا (متعاقب سفر ریاست محترم جمهور و ملاقاتهای دیپلماتیک بین ایران و آمریکا) میتواند کمکی به حل این مشکل نماید؟ باید منتظر ماند و دید.
اما آنچه واضح است این نکته است که پیگیری متعدد از سوی محققان ایرانی از سراسر دنیا و اعتراض رسمی آنها به مجلاتی است که این اقدام تبعیض آمیز را مرتکب میشوند، یک گام اساسی در این راستا محسوب میشود. این تحریم علمی نه تنها از ابتدا پایه و اساسی لغزان داشته است، بلکه اخیرا توسط بالاترین نهاد اخلاق در نشر (COPE) به صراحت محکوم گردیده است. پس برماست که بعنوان یک ایرانی و عضوی از جامعه دانشگاهی در هر باری که با این پدیده زشت و غیراخلاقی برخورد میکنیم با استناد به مستندات قانونی اعتراض خود را به مجموعه سردبیری در مجله مربوطه اعلام نماییم.
برای مطالعه قانون COPE علیه تحریمهای علمی ایران اینجا را مطالعه نمایید.
همچنین برای مطالعه مقالات مرتبط قبلی به این لینکها مراجعه نمایید.
نویسنده:
دکتر سیدمحمد میری
مدیر عامل،
انتشارات کوثر
دیدگاههای ثبت شده