در هفت خوان نمایه شدن در پابمد، NLM catalog خوان چندم است؟
NLM catalog چیست؟
در ماههای اخیر و با شدت گرفتن تب نمایه شدن در پابمد، شاهد ارسال ایمیلهای اطلاع رسانی از سوی برخی سردبیران و مدیران محترم هیات تحریریه مجلات بوده ایم که خبر درج اطلاعات نمایه شناختی مجلات خود در NLM catalog را معادل نمایه شدن در PubMed به همگان اطلاع رسانی نموده اند. نوشتار مذکور به بیان واقعیت مذکور میپردازد.
پابمد یک پایگاه داده رایگان است که مجلات و مقالات تائید شده از طریق سیستم MEDLINEو یا PMC را در اختیار محققان و پژوهشگران قرار میدهد. نمایش مقالات در این پایگاه به صورت Abstract بوده و از طریق لینک وب سایت مجله و یا PMC متن کامل مقالات در دسترس میباشد. این پایگاه متعلق به کتابخانه ملی پزشکی ایالات متحده(NLM) و موسسه ملی بهداشت میباشد.
PubMed Central و یا (PMC) یکی دیگر از روشهای نمایه سازی مجلات در PubMed است. مدت زمان نمایه سازی مجلات از این طریق، شش ماه و به وسیله ارسال بسته ۵۰ تایی از آخرین مقالات چاپ شده به PMC میباشد. پس از ارسال بسته پنجاه تایی، فایلهای ارسال شده از نظر فنی مورد بررسی قرار گرفته و پس از تایید به صورت Full Text در PMC نمایه میشوند.
NLM catalog چیست؟
NLM catalog بروشور داخلی کتابخانه ملی آمریکا است. این بروشور حاوی اطلاعات کتابشناختی همه کتب، مجلات، آرشیو مولتی مدیا، نرم افزار و همه منابعی است که به نحوی در کتابخانه ملی آرشیو میشوند. جمله ذیل عینا از سایت NLM catalog نقل میشود:
The NLM Catalog provides access to NLM bibliographic data for journals, books, audiovisuals, computer software, electronic resources and other materials. Links to the library’s holdings in LocatorPlus, NLM’s online public access catalog, are also provided.
لزوم ارایه اطلاعات صحیح به نویسندگان
متاسفانه و در ماههای اخیر با شدت گرفتن تب نمایه شدن در پابمد، شاهد آن هستیم که برخی از سردبیران محترم به اشتباه ثبت یک اطلاعات کتابشناختی یک مجله در NLM catalog را معادل نمایه شدن در پابمد (Indexing) تلقی می نمایند. حال آنکه اصولا در مراحل نمایه شدن یک مجله در پابمد این تنها خوان دوم است. برای آگاهی بیشتر لازم به توضیح است که تاکنون اطلاعات کتابشناختی بیش از ۱۳۵ مجله از ایران در این بروشور درج شده است و حال آنکه تعداد مجلات نمایه شده در پابمد کمتر از ۲۶ مجله میباشد. لذا شایسته است اعضا محترم هیات تحریریه مجلات با درک درست از مفهوم NLM catalog راهنمایی صحیح به نویسندگان خود ارایه دهند. بدون شک ارایه اطلاعات نادرست از نمایه شدن مجله به نویسندگان و هیات تحریریه بین المللی مجله تنها باعث بی اعتمادی آنها خواهد شد.
هفت خوان نمایه شدن در پابمد چیست؟
برای ارایه اطلاعات دقیق تر مراحل نمایه شدن در Pubmed (هفت خوان) به شرح ذیل توضیح داده میشوند:
مرحله اول- تهیه بسته ۵۰ تایی مقالات توسط ناشر با شرایط زیر:
• متن کامل کلیه مقالات دارای خروجی با فرمت XML و مطابق معیارهای PMC DTD XML باشند.
• تمامی تصاویر باید مطابق استانداردهای PubMed و به صورت High Quality تهیه شوند.
• فایل PDF مقالات با کیفیت بالا تهیه شود.
مرحله دوم – بررسی کیفی فایلهای ارسال شده توسط PMC و ثبت نام مجله در NLM catalog
مرحله سوم- بررسی و اصلاح فایل در صورت نیاز توسط ناشر
مرحله چهارم- بررسی نهایی و تایید PMC
مرحله پنجم- ارایه پیش نمایش از اطلاعات مقالات
مرحله ششم- زنده شدن و نمایه شدن عمومی (Public) در پابمد سنترال
مرحله هفتم- نمایه شدن در Pubmed
آیا نمایه شدن در پابمد همه راه است؟
نکته مهم در این بین ادامه مراحل نمایه سازی در پابمد است زیرا که هدف تنها نمایه سازی ۵۰ مقاله از یک مجله نمیباشد. این کار مهم از این به بعد ادامه خواهد داشت. امیدواریم سردبیران و مدیران مسوول محترم با دوراندیشی به فکر تدوین برنامه مدون و دقیقی برای مجله خود باشند.
دیدگاههای ثبت شده