ارزیابی علمی مجلات: مانع مهم و قانونی پابمد سنترال

پابمد سنترال که به عنوان یکی از جامع‌ترین آرشیوهای مقالات علوم بیومدیکال محسوب می‌شود در تازه‌ترین استراتژی خود اقدام به تغییراتی در روند پذیرش مجلات نموده است. بدین ترتیب که از یک سو با افزایش زمان ارزیابی علمی (Scientific Evaluation) تا ۷-۶ ماه معیارهای بیشتری را در ارزیابی علمی لحاظ می‌نماید.


همچنین از سوی دیگر زمان ارزیابی فنی (Technical Evaluation) را برای ناشرین با سابقه از حدود ۳ ماه به ۳-۲ هفته تقلیل داده است. قابل ذکر است که زمان ارزیابی علمی در گذشته (یکسال قبل) حدود یک ماه بوده است. همچنین زمان ارزیابی فنی (Technical Evaluation) برای ناشرین غیرحرفه‌ای (با یک مجله) کماکان حدود یکسال می‌باشد. ناظران معتقدند دلیل سخت گیری بیشتر PMC در ارزیابی علمی مجلات، افزایش تقاضا برای ورود و آرشیو در این بانک اطلاعاتی می‌باشد. به ویژه در دو سال اخیر تعداد زیادی از مجلات از کشورهای در حال توسعه همانند ایران، چین، هندوستان و پاکستان برای آرشیو شدن در این پایگاه تقاضای خود را ثبت نموده‌اند.
متاسفانه در شش ماه اخیر بیش از ۱۹ مجله از کشورمان در مرحله ارزیابی علمی (Scientific Evaluation) رد شده‌اند. تاکنون به هیچکدام از مجلات فوق‌الذکر دلیل رد در این مرحله ارایه نشده و PMC طبق قوانین خود ملزم به پاسخگویی نمی‌باشد. اما دلایل زیر با استناد به سایر نمایه‌سازها می‌تواند جزو دلایل احتمالی باشند:
۱٫    کم بودن تنوع بین‌المللی
۲٫    کم تعداد مقالات از نویسندگان بین‌المللی
۳٫    عدم وجود مستندات Peer Review در مجله
۴٫    عدم به روز بودن و نظم انتشار

بدیهی است با ارتقاء کیفییت علمی مقالات می‌توان در مدت مشخص (حدود یکسال بعد) مجددا برای PMC تقاضای ارزیابی علمی نمود.

نویسنده:
اعظم رئوفی،
انتشارات کوثر