آیا مجله شما شرایط و معیارهای لازم برای نمایه شدن در دوآج را دارد؟

نمایه ساز  دوآج یا DOAJ یکی از پایگاههای نمایه ساز مجلات با دسترسی باز است که با وجود فراز و فرودی که از ابتدا تا امروز داشته است در مسیر مناسبی در ایندکس کردن یا نمایه سازی مجلات با دسترسی باز یا open access قرار دارد. روش برخورد این نمایه ساز با مجلات ایرانی تا امروز دارای حاشیه های فراوانی بوده است. هدف از این پست، آشنایی و آموزش سردبیران ایرانی با برخی معیارهای مدنظر این نمایه ساز است. 


در یکی از آخرین مکاتبات دوآج (DOAJ) با یکی از مجلات ایرانی تحت پوشش انتشارات بریفلندز به برخی معیارهای مهم نمایه شدن یک مجله اشاره شده است. با هدف آموزش به سردبیران محترم و اعضا هیات تحریریه این موارد را بیان و به ارایه راهکارهای آن میپردازم. امیدواریم با انعکاس این موارد، سایر مجلات کشورمان بتوانند در نمایه شدن در این پایگاه موفق باشند.

 

اشکالات مطروحه در نمایه سازی

در نامه ارسالی به مجله این موارد به عنوان دلایل عدم قبولی ذکر شده اند: 

 

  • Inadequate peer review process evidenced by short review times 

  • The same person was a co-author for 3/7 articles in the most recent issue (which is already labeled as September 2024) 

  • Some Editorial board members are inactive or did not respond 

  • No updates were submitted by the journal contact to update the DOAJ record since 2017 and misleading information was presented 

  •  The new publisher home page states 500 Eur as the APC but the highest APC is 700 EUR on a separate webpage


 

ارایه راهکارهای اصلاحی برای این مجله و سایر مجلات:

مورد اول) اشکال در تاریخ های مندرج در هر مقاله:

  1. به عنوان سردبیر به تاریخ های مندرج در انتشار مقالات بسیار دقت کنید.

  2. این تاریخ ها بصورت خودکار از تاریخچه گردش مقاله در سیستم مدیریت مجلات برداشته و منعکس میشود و معمولا سردبیر تا زمان پایان نشر از این تاریخ ها آگاهی ندارد و توسط ناشر در هنگام نشر مقاله درج میشود.

  3. این سه تاریخ بسیار مهم هستند در ارزشیابی مجلات و باید به دقت توسط سردبیر در نسخه پروف مقاله یا نسخه PDF بررسی شوند.

  4. دقت کنید که باید توالی زمانی بین تاریخ سابمیت و تاریخ قبولی و تاریخ نشر در هر مقاله رعایت شده باشد.

  5. معمولا بهتر است از زمان سابمیت یک مقاله تا قبولی حداقل دو هفته زمان وجود داشته باشد.
     

مورد دوم) تکرار یک نفر به عنوان نویسنده در مقالات یک شماره:

  1. اینکه سردبیر یا یکی از اعضا هیات تحریریه و یا حتی یک نویسنده دیگر (خارج از هیات تحریریه) به عنوان نویسنده مشترک در مقالات یک شماره باشد، از مصادیق بارز رانت آن نویسنده در مجله است.

  2. تحت هیچ شرایطی نویسنده تکراری در مقالات یک شماره نداشته باشید. از مقالات دوم به بعد این نویسنده میتوانید در شماره های بعدی استفاده کنید.
     

مورد سوم) اعضای هیات تحریریه واقعی باشند:

  1. اعضای هیات تحریریه باید ایمیل در دسترس و واقعی داشته باشند.
  2. در بسیاری موارد ناظر نمایه سازی با اعضا هیات تحریریه تماس گرفته (ایمیلی) و از وی اطلاعاتی در مورد عضویت وی در هیات تحریریه می پرسد.
  3. حتما کنترل کنید که همه اعضا هیات تحریریه شما واقعی بوده و تشریفاتی نباشند و ایمیل آنها پاسخگو باشد.
     

مورد چهارم) داوری شفاف و باز :

  1. نکته دیگر که بسیار مهم است انتشار نتایج داوری مقالات در سایت شما تحت عنوان open peer review است که انتشار داوری ها در کنار هر مقاله منتشره نتایج بسیار مهمی در شفافیت داوری در مجله دارد.

  2. لطفا بررسی کنید که در مجله شما آیا در کنار هر مقاله آیا این نتایج منتشر میشود یا نه؟ به چه تعداد؟

  3. در نظر داشته باشید که وظیفه سردبیر کنترل دقیق مقالات open peer review است و ناشر نمی تواند وارد این موضوع بشود زیرا داوری کلا از وظایف تیم هیات تحریریه بوده و ناشر منع مداخله دارد.

  4. در سایت مجله شما یک صفحه به عنوان open peer review وجود دارد. آنجا را بررسی و مدیریت کنید. همکاران ما آماده راهنمایی شما هستند.