گزارش اولین نشست تخصصی سردبیران مجلات کوثر

نخستین نشست تخصصی سردبیران مجلات انتشارات کوثر به عنوان فرصتی برای هم اندیشی و به روز رسانی و هم پاسازی اطلاعات در زمینه نشر تخصصی مجلات دانشگاهی در تاریخ پنجشنبه ۲۸ شهریور ۱۳۹۲ مصادف با ۱۹ سپتامبر ۲۰۱۳ در دفتر منطقه ای این انتشارات (واقع در تهران) و با حضور سردبیران بیش از ۴۰ مجله از دانشگاه ها و مراکز و انجمنهای تحقیقاتی مختلف برگزار شد و در خصوص مسایل مهمی از آغاز به کار یک نشریه تا مباحث تخصصی افزایش ضریب تاثیرگذاری مجلات در پایگاه‌های نمایه سازی معتبر هم اندیشی شد.


نخستین نشست تخصصی سردبیران مجلات انتشارات کوثر به عنوان فرصتی برای هم اندیشی و به روز رسانی و هم پاسازی اطلاعات در زمینه نشر تخصصی مجلات دانشگاهی در تاریخ پنجشنبه ۲۸ شهریور ۱۳۹۲ مصادف با ۱۹ سپتامبر ۲۰۱۳ در دفتر منطقه ای این انتشارات (واقع در تهران) و با حضور سردبیران بیش از ۴۰ مجله از دانشگاه ها و مراکز و انجمنهای تحقیقاتی مختلف برگزار شد و در خصوص مسایل مهمی از آغاز به کار یک نشریه تا مباحث تخصصی افزایش ضریب تاثیرگذاری مجلات در پایگاه‌های نمایه سازی معتبر هم اندیشی شد. همچنین در این همایش با برگزاری پنلهای اختصاصی با حضور متخصصین مربوطه به سوالات حاضرین در زمینه های مرتبط پاسخ داده شد. این نشست به صورت عمده شامل ۱۰ سخنرانی بود که در ذیل به آنها اشاره میشود.

KEM 1, 20130919 (1)

ارائه گزارش تفصیلی مجلات کوثر
کوثر در حال حاضر بالغ بر ۴۰ مجله علمی علوم پزشکی در کشور را منتشر مینماید. این مجلات خدماتی از ثبت مقالات تا نمایه سازی در پایگاه های معتبر علمی را از کوثر دریافت می کنند. در این گزارش مدلهای موفق نمایه شده مجلات بحث و بررسی شدند.

KEM 1, 20130919 (11)

نکات پیش روی یک نشریه در آغاز به کار و تجربیات موفق یک مدیر هیئت تحریریه
سخنران مدعو (جناب آقای دکتر سعید صفری، از دانشگاه علوم پزشکی ایران) با ارایه سخنرانی خود تحت عنوان “بودن یا نبودن مجلات” ضمن توصیف کامل اهداف و رویکردها، نقش افراد مختلف در هیئت تحریریه را به دقت بررسی کردند و اهمیت نقش مدیر هیئت تحریریه یا Managing Editor را نیز در این میان به تصویر کشیدند. همچنین در خصوص نقش پررنگ رسانه های اجتماعی در شناخته شدن مجلات نیز به تفصیل صحبت شد. فایل پی دی اف این ارائه را از اینجا دانلود کنید.

KEM 1, 20130919 (12)

ارائه تجارب مفید و موثر یک سردبیر ایرانی
در این ارائه آقای دکتر علی زارعی سردبیر مجله موفق میکروبیولوژی دانشگاه جندی شاپور در خصوص مراحل موفقیت این مجله تجربیات خود را بیان کردند. ایشان تلاش کردند با به اشتراک گذاشتن تجربیات خود در سردبیری این مجله و راهی که در موفقیت طی شده است، مسیر را به سایر دوستان و همکاران خود نیز نشان دهند. نقش افراد مختلف هیئت تحریریه، پایگاه‌های نمایه شدن مجله میکروبیولوژی، حضور این مجله در شبکه های اجتماعی و فضای مجازی و همچنین هزینه هایی که در این مجله از نویسندگان دریافت میشوند، بخشی از صحبت های دکتر زارعی را تشکیل دادند. فایل پی دی اف این ارائه را از اینجا دانلود کنید.

KEM 1, 20130919 (13)

ارائه تجارب مفید و موثر سردبیری در الزویر
استاد دانشگاه تهران آقای دکتر محمد عبدالهی بعنوان میهمان ویژه این مراسم و تنها نماینده ایران در انجمن بین المللی اخلاق در نشر (COPE) که در حال حاضر سردبیر دو مجله وزین دارو و نظریه پردازی در علوم پزشکیمیباشند به بیان تجربیات سردبیری در دو انتشارات الزویر و Biomed central پرداختند. ایشان با ارایه تجربیات خود در دو ناشر معتبر دنیا تلاش نمودند تا بخشی از وظایف و امکانات سردبیری را در آن ناشرین به تصویر بکشند. پس از پایان چهار بخش اول پرسش و پاسخی با حضور اساتید ارائه دهنده انجام شد. فایل صوتی بخش اول شامل این چهار بحث و جلسه پرسش و پاسخ را از اینجا دانلود کنید.

KEM 1, 20130919 (18)

مباحث تخصصی در بررسی علل شکست در نمایه سازی مدلاین و ISI
نمایه شدن یک مجله در پایگاه های علمی حاصل کار مشترک اعضای هیئت تحریریه در افزایش سطح علمی مقالات و ناشر در افزایش سطح کیفی و نشر مجله است. کوثر مدتهاست که خدمات نمایه سازی مجلات در پایگاه های پابمدوISI ا را به مشتریان خود ارائه میکند. در این سخنرانی سرکار خانم رئوفی (مسئول بخش نمایه سازی کوثر) به بیان نقش سردبیران و اعضای هیئت تحریریه مجلات در حفظ کیفیت مقالات و ارایه گزارش تفصیلی از دلایل رایج شکست مجلات در نمایه شدن در بانکهای مدلاین و ISI پراختند. فایل پی دی اف این ارائه را از اینجا دانلود کنید.

KEM 1, 20130919 (2)

نمایه سازی مجلات و و معرفی پابمد سنترال
در این ارائه پابمد سنترال – که یکی از راه های نمایه شدن در پابمد به حساب می آید و ویژه مجلات با دسترسی آزاد (open access) می باشد – معرفی شد و علاوه بر بیان مزایای آن، ضوابط فنی مورد نیاز برای ثبت مقالات در این پایگاه نیز به اختصار بیان شدند. دلیل انتخاب XML به عنوان فایل مرجع، دورنمای دست اندر کاران پابمد سنترال (PMC)، روند پذیرش مقالات، پیشنیازها و همچنین موازین و کمینه ضوابط فنی مورد نیاز برای پذیرش در پابمد نیز به اختصار بیان شدند. فایل پی دی اف این ارائه را به زبان فارسی از اینجا و به زبان انگلیسی از اینجا دانلود کنید.

KEM 1, 20130919 (4)

نقش واحد توسعه نرم افزار در ارتقا مجلات
با توجه به رشد روزافزون انتشار آنلاین و اهمیت مدیریت صحیح کاربران و مقالات، واحد توسعه میتواند بعنوان رکن اصلی در ارتقا مجلات عمل نماید. از سوی دیگر با توجه به جایگزینی چاپ دیجیتال و هزینه های کمتر آن نسبت به انتشار کاغذی، تولید و به روز رسانی نرم افزارهای مورد نیاز و پشتیبانی از آنها و همچنین خدمات آنلان ارائه شده به مجلات بخش اعظمی از وظایف یک ناشر را شامل میشود. در همین راستا آقای مهندس میرموسوی مسئول واحد توسعه نرم افزاری کوثر به معرفی تیم و اقدامات انجام شده پرداختند. ایشان علاوه بر بیان سوابق قبلی، پروژه های در دست اقدام و برنامه های آینده ناشر برای توسعه را به اختصار بیان نمودند. علاوه بر این روند پشتیبانی که شامل پیش بینی مخاطرات پیش رو و یافتن راه چاره ای برای حل آنها می باشد نیز توسط ایشان توصیف شدند. فایل پی دی اف این ارائه را از اینجا دانلود کنید.

KEM 1, 20130919 (5)

چاپ دیجیتال بهتر است یا افست؟
در این سخنرانی ضمن معرفی انواع چاپ به مقایسه چاپ دیجیتال و افست از نظر تیراژ، کیفیت و قیمت پرداخته شد. سپس صحبت مفصلی در خصوص چاپ (انتشار) آنلاین مقالات انجام شد و روند کلی سوق به سمت انتشار آنلاین مورد نقادی قرار گرفت. در انتهای این سخنرانی که توسط آقای مهندس امیر حسنی (مسئول واحد مدیران تولید مجلات کوثر) ارایه میگردید، علاوه بر مقایسه انتشار آنلاین و چاپ کاغذی – پرینت – از نظر دسترسی برای خوانندگان، امکان معرفی مجلات، هزینه ها، قابلیت تصحیح، زمان و همچنین حفظ محیط زیست؛ اظهار گردید که کوثر بعنوان اولین ناشر سبز (Green Publisher) در ایران تلاش نموده است که از ابتدای تاسیس مجلات سیاست تشویق انتشار آنلاین را به انجام برساند. فایل پی دی اف این ارائه را از اینجا دانلود کنید.

KEM 1, 20130919 (6)

مدیریت اقتصادی مجلات
با توجه به بحران های مالی اخیر دنیا و مشکلات اقتصادی مطرح شده در کل دنیا به خصوص کشور ما ایران، مدیریت اقتصادی و استراتژیک مجلات از اهمیت بالایی برخوردار است. در این ارائه علاوه بر ارائه پیشنهاداتی مبنی بر روش هایی برای تامین مالی مجلات به جز منابع دولتی، تجربیات برخی از مجلات کوثر در تامین نیازهای مالی تا ۸۲ درصد از هزینه کل بیان شدند. فایل پی دی اف این ارائه را از اینجا دانلود کنید.

معرفی Scinews و Kowsar Research Award
در ابتدای این سخنرانی به معرفی پایگاه علمی خبری ساینیوز پرداخته شد که از جمله اهداف آن میتوان به ارتقا سطح دانش عمومی محققین و دانشگاهیان به اخبار علمی روز اشاره نمود. سپس از آغاز اجرا و بهره برداری مسابقه تحقیقاتی کوثر صحبت شد و اهداف و جزییات این جایزه بررسی شد. این مسابقه در دو بخش به انتخاب “بهترین مقاله از دیدگاه داوران” و “بهترین مقاله از نظر تعداد ارجاعات” میپردازد که با هدف تشویق نویسندگان و جذب مقالات با کیفیت بالای علمی در مجلات ایرانی ایجاد شده است. فایل صوتی بخش دوم شامل این مباحث پنجم تا دهم و دو و جلسه پرسش و پاسخ را از اینجا دانلود کنید.

سایر اطلاعات و گالری تصاویر را از وبسایت انتشارات کوثر ببینید.

نویسنده:
مهیار احمدپور
انتشارات کوثر