متقارن با هفته پژوهش و پیرو تلاش های ارزنده و شایسته مسوولین محترم در معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت و درمان و آموزش از ۱۲ سامانه اخیر این معاونت که بطور رایگان در دسترس علاقمندان و محققان کشور قرار گرفته است، رونمایی گردید. (منبع خبر)
مطالعات مورد شاهدی یا Case-Control یکی از مطالعات قوی تحلیلی میباشد که مورد استفاده بسیاری از محققین در کشف رابطه علی – معلولی میباشد. برای اطلاع از نحوه گزارش این نوع مطالعات و یا برای داوری صحیح آن میتوان به اطلاعات ارایه شده توسط گروه CASP مراجعه نمود.
EBM یا Evidence Based Medicine علمی است که به یک فرد آکادمیک شیوه صحیح فکر کردن و تصمیم گیری را آموزش میدهد. انفجار اطلاعات در دنیای امروز هم مزیت است و هم تهدید. مزیت آن دانش و علم فراوانی است که در هر زمینه به ما ارایه میشود و تهدید آن گیجی و عدم اتخاذ تصمیم نهایی است.
مطالعات کوهورت یا همگروهی یکی از ارزشمندترین و در عین حال پرهزینه ترین نوع مطالعات علمی است که انرژی و هزینه زیادی را به خود معطوف میدارد.
این مطالعات به بررسی فاکتورهای خطر میپردازد و گروهی از افراد سالم (بدور از بیماری) را تحت بررسی قرار میدهد. در این نوع از مطالعات طولی، از روابط و همبستگیها جهت تعیین میزان خطر عوامل خطر درکنار هم استفاده میکند.
داوری همتا یا Peer Review یکی از مهمترین و حیاتی ترین فرایندهای ارتباط آکادمیک در جامعه علمی است. بدون داوری یک مقاله علمی تنها یک دستنوشته شخصی محسوب میگردد. داوری یک علم و بر اساس مستندات علمی است. داوران نقشی همانند یک قاضی را ایفا مینماند که با تصمیم خود میتوانند سرنوشت علمی یک محقق را به طور کلی دستخوش تغییر نمایند.
متاسفانه و طبق اطلاعات منتشر شده در سایت Retraction Watch (به آدرس زیر) با خبر شدیم که انتشارات الزویر پس از بررسی ۲۶ مقاله، همه آنها را به دلیل داوری دروغین یا جعلی یا Fake Reviews مردود (Retract) اعلام نموده و قبولی آنها را باز پس گرفته است. علت این موارد دستکاری در داوری مقالات و تغییرات بدون دلیل نویسندگان بیان شده است.
از سال ۱۹۹۹ یک گروه از محققین انگلیسی موسسه ای به نام The National Institute for Health and Care Excellence با مخفف NICE را ایجاد نمودند که در آن یک سرویس ویژه برای یافتن اولویتهای پژوهشی به محققان ارایه میگردد.