جناب آقای دکتر حسن روحانی
رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران
با سلام،
از دیرباز، علم، مراکز علمی و دانشمندان در فرهنگ غنی ایرانی و تعالیم دینی از جایگاهی والا و بی نظیر برخوردار بوده است. این درحالی است که در سال های اخیر جماعتی منفعت طلب، بازاری برای فروش پایان نامه های جعلی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری و نیز جعل و فروش مقالات علمی دایر نموده اند.
به دنبال کسب موفقیت اخیر فصلنامه رفتارهای پر خطر و اعتیاد در پایگاه اسکوپوس ضمن تبریک فراوان به مدیر مسئول و سردبیر مجله جناب آقای دکتر بخشانی و مدیرمحترم اجرایی مجله سرکار خانم بابایی و سایر همکاران زحمتکش و متخصص مجله مصاحبه مختصری با این عزیزان نمودیم که به استحضار میرسانیم.
نوشته زیر ترجمه یک مقاله مرتبط از ویگاه رسمی COPE میباشد که به منظور اطلاع رسانی به فارسی ترجمه شده است.
نویسنده ای دست نوشته ای را در سایت مجله ای ثبت می کند . این دست نوشته توسط سه داور بررسی شده و هر سه آنها رای بر رد دست نوشته می دهند. هچنین سردبیر مجله با توجه به نظرات داوران به این نتیجه می رسد که مقاله از نظر محتوایی کیفیت پایینی داشته و مناسب چاپ نیست.
استرداد یا Retraction یکی از معضلات رایج در حیطه اخلاق در نشر در مجلات دانشگاهی محصوب میگردد که به لحاظ معنایی و قانونی سوالات بیشماری برای سردبیران به عنوان تنها مرجع تصمیم گیری اولیه ایجاد میکند. هدف از این نوشتار ارایه آخرین راهنمای ارایه شده توسط کمیته بین المللی اخلاق در نشر (COPE) در موضوع retraction میباشد.
اشتراک اطلاعات در بین سردبیران در مواردی که مشکوک به یک تخلف پژوهشی است، می تواند نقش مهمی را در حفظ و درستی سابقه علمی ایفا کند و به سردبیران مجله ها این اجازه را می دهد تا تحقیقات خود را به صورت مفیدتر و اثربخش تر انجام دهند که در کل امکانات زیر را برای سردبیران به وجود می آورد:
نمایه سازهای معتبر علمی در حال حاضر بررسی درخواست پذیرش مجلات را در دو بخش فنی و علمی انجام میدهند.
این بررسی ها بعد از نمایه شدن مجله نیز استمرار دارد و یکی از مهمترین معیارها در ارزیابی کیفی مجلات میزان پایبندی ناشر مجله به رعایت اصول اخلاق در نشر است که در حال حاضر کمیته اخلاق در نشر COPE نظارت بر این موارد را به طور رسمی انجام میدهد.
وقتی نویسندهای تصمیم به پس گرفتن یا withdraw مقاله خود از مجله می نماید، سردبیر چه تصمیمی باید اتخاذ نماید؟ وقتی یک داور که باید عادل و بیطرف باشد، اقدام به یک قضاوت سودار میکند چه تصمیمی باید در مورد وی اتخاذ شود. وقتی یک نویسنده پس از انتشار یک مقاله مدعی میشود که مالکیت علمی مقاله متعلق به وی بوده و نویسندگان حقوق وی را رعایت نکرده اند سردبیر چه تصمیمی باید اتخاذ نماید؟ وقتی یک سردبیر برای تصمیم گیری بین دو نتیجه کاملا متضاد در داوری حیران است چه کسی به وی مشورت میدهد؟