نویسنده: دکتر آرمین زارعیان- عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش(آجا)
طی روز های اخیر موضوع استرداد ۵۸ مقاله دانشمندان ایرانی توسط مجله نیچر، بحث داغ محافل علمی بوده، به گونه ای به لحاظ ابعاد ملی و بین المللی موضوع، مسولین ذی ربط را به واکنش های بعضاً هیجان زده وا داشته است. اگر چه که در صورت اثبات وجود رویه های غیر اخلاقی در انتشار مقالات، تردیدی به جهت محکوم نمودن چنین بی اخلاقی ها باقی نخواهد گذاشت، لیکن واکاری دقیق و بدون سوگیری های احتمالی، شائبه های سیاسی مرتب بر آن را منتفی خواهد نمود.
توضیح مدیرمسوول پایگاه خبری سای نیوز در خصوص خبر درج شده در پایگاه:
در پاسخ به مطلب یکی از اعضا هیات علمی در واکنش به یکی از اخبار مندرج شده در پایگاه به استحضار خوانندگان محترم میرساند که درج مجموعه اخبار و مقالات تحلیلی در خصوص موضوعات روز جامعه علمی کشور به عنوان رکن اساسی در تبیین نظرات همه اقشار و گروههای متحصص بوده و تلاش گردیده است تا با بیان همه این مقالات ، کلیه زوایای یک پیامد اجتماعی به سمع و نظر خوانندگان فهیم رسانیده شود. بر حسب وظیفه اطلاع رسانی خود، پاسخ یکی از فعالان علمی را نیز که به نوعی پاسخ به مقاله منتشره بود بازنشر می نماییم. توضیح: این مطلب از کانال پزشکان و قانون بازنشر گردیده است.
وزیر بهداشت با تاکید بر اینکه تخلفات سرقت علمی در وزارت بهداشت رسیدگی میشود، گفت: تاکنون برای ۱۸ یا ۱۹ نفر از اعضای هیات علمی که اسامی آنها در سه تا چهار مقاله ذکر شده است، پرونده تشکیل شده و این موضوع در دادگاه تخلفات اداری به طور جدی و قاطع رسیدگی میشود.
قائم مقام معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت از کشف شبکه خرید و فروش مقاله داخلی و خارجی در ارتباط با تخلف چند محقق ایرانی خبر داد و گفت: فردا جلسه اضطراری کمیته اخلاق برگزار می شود.
به گزارش گروه رسانه های دیگر خبرگزاری آنا به نقل از مهر، دکتر شاهین آخوند زاده فزود: به تازگی گزارشی در مجله اشپرینگر نیچر به چاپ رسیده که از میان ۵۸۰ مقاله رد شده که دچار مشکل تقلب علمی هستند، ۵۸ مقاله ایرانی هستند.
مقالات اخیر چاپ شده در دو مجله ی Science و Nature درخصوص کیفیت مقالات ایرانی و آمار مقالات ایرانی که توسط دو ناشر معتبر دنیا، پس از چاپ حذف شده اند، ما را وادار به بررسی علل و ایجاد راهکارهایی برای برطرف نمودن این مشکل نمود (۱ و ۲).