اخبار علمی
چطور مطمئن باشم مقاله من مورد سرقت یا سوء استفاده سایرین قرار نمیگیرد؟
نگرانی اصلی نویسندگان، خطر سرقت مقاله و سوءاستفاده از اطلاعات تحقیقاتی آنها است. امروز در آرتیکل ایکس، به بررسی راهکارهایی جهت افزایش امنیت مقاله می پردازیم.
آیا مجاز به استفاده از جملات مقالات قبلی خود هستیم؟
تصور گذشتگان از دزد، فردی با نقاب و چهره ای خشن بود. اما تصویر دزد امروزی شاید چندان هم تعجب ما را به خود جلب نکند. به ویژه اگر این دزدی از نوع سرقت ادبی باشد.
گزارش نرخها و نسبتها در مقالات علمی- نکات و استانداردها
در مقالات و تحقیقات علمی، استفاده صحیح از نمایش نرخ ها و نسبت ها در مقالات امری بسیار حیاتی است. امروز در مجله آرتیکل ایکس به این موضوع خواهیم پرداخت.
چهار دستورالعمل مهم انجمن جهانی سردبیران علوم پزشکی در خصوص هوش مصنوعی
انجمن جهانی سردبیران علوم پزشکی به چهار موضوع بسیار مهم در خصوص دخالت هوش مصنوعی در نگارش مقالات پرداخته است که در سایت آرتیکل ایکس به آن می پردازیم.
معرفی BIOSIS نمایه سازی با بیش از شش هزار مجله
مجموعه BIOSIS Citation Index یکی از سه زیرمجموعه اصلی نمایه سازی در Web of Science است. برای آشنایی بیشتر با این نمایه ساز با آرتیکل ایکس همراه باشید.
مراحل مقاله نویسی: از انتخاب موضوع تا ارائه نهایی
مقاله نویسی یک فرآیند چالش برانگیز و مهم در دنیای تحقیقات و انتشار علمی است. در این مقاله در سایت آرتیکل ایکس به بررسی مراحل مختلف مقاله نویسی میپردازیم.
آیا ما مجاز به افزودن هوش مصنوعی به عنوان یکی از نویسندگان مقاله خود هستیم؟
هوش مصنوعی به سرعت در حال توسعه است. این تکنولوژی، توانایی انجام برخی وظایف مشابه انسان را داراست و به مرور، بسیاری از جوانب زندگی ما را تحت تأثیر خواهد گرفت.
در چه مواردی از علامت نقل قول استفاده نکنیم
علامت نقل قول برای ارجاع به منابع خارجی و نقل ایده ها، داده ها و نتایج دیگران است. با این حال، نیاز به تصمیم گیری در مورد زمان و مکان استفاده آن پیش می آید.
نحوه نگارش کلمه "Number" در مقاله
کلمه Number در مقالات به عنوان جزء متداولی از زبان علمی و ادبی برای نشان دادن میزان و تعداد اشیاء یا اطلاعات مورد استفاده قرار می گیرد.
نکاتی در مورد نحوه نگارش اعداد در مقالات
در مقالات علمی، نگارش صحیح عبارات عددی و نگارش اعداد امری بسیار مهم است که تأثیر زیادی بر درک و انتقال اطلاعات دارد.
برخی از نکات مهم AMA در مقاله نویسی
پیروی از استانداردهای AMA در نوشتن مقالات علمی بسیار مهم است. استفاده از این استانداردها باعث میشود مقالات شما دقیقتر و قابل درکتر باشند.
برخی نکات مهم مقاله نویسی از زبان AMA
پیروی از استانداردهای AMA در نوشتن مقالات علمی بسیار مهم است. استفاده از این استانداردها باعث میشود مقالات شما دقیقتر و قابل درکتر باشند.
دستکاری در منابع یک مقاله جرم اخلاق در نشر است
دستکاری در منابع یک مقاله، به معنای تغییر یا تحریف اطلاعات منابع مورد استفاده در مقاله، امری که در جهان علمی و نشر به عنوان یک جرم اخلاقی جدی مطرح می شود.
در هنگام سابمیت مقاله خود تنها از کد اخلاق مطالعه خودتان استفاده کنید
درج کد اخلاق اشتباه در مقاله شما موجب رد یا رترکت مقاله خواهد شد. اولین قدم در داوری یک مقاله دانشگاهی بررسی صحت کد اخلاق میباشد
چگونه یک داور خوب در هنگام سابمیت به یک مجله معرفی کنیم؟
پیشنهاد یک داور بیطرف و خوب و منظم میتواند شانس پذیرش مقاله ما را افزایش دهد
آیا نویسندگان ایرانی از مدت داوری مقاله خود رضایت دارند؟
مدت زمان داوری مقالات یکی از عوامل مؤثر بر سرعت انتشار نتایج تحقیقات و همچنین رضایت نویسندگان از فرآیند انتشار مقالات است.
آیا کلونینگ یا کپی کاری در تصاویر علمی جعل محسوب میگردد؟
تصاویر علمی در مقالات تحقیقاتی به عنوان ابزاری اساسی برای انتقال اطلاعات و نتایج استفاده می شوند. اما در مواردی، تصاویر ممکن است جعلی یا نادرست باشند.
احترام به انسانیت: از برچسبزدن افراد با ناتوانی پرهیز کنیم
در نگارش مقاله از برچسب زدن افراد با ناتوانی ها یا بیماری هایشان (مانند نابینایان، بیماران اسکیزوفرنی، صرع) خودداری کنید. در عوض، شخص را در اولویت قرار دهید.
تجربیات سردبیری که مجله اش به سرقت رفت
سارقین مجلات شیفته مجلاتی مانند مجلات ایرانی هستند که کپی رایت را رعایت نمیکنند. روشهای محافظت از مجله را بیاموزیم
نکات مهم در انتخاب عنوان مقاله
نگارش مقالات علمی یکی از مهارتهای اساسی برای پژوهشگران است. انتخاب عنوان مناسب در مقالات علمی از جمله اولین گامهای موفقیت در نگارش مقاله محسوب میشود.
ارکید چیست و چه ارزشی برای یک محقق دارد؟
ارکید یک کد شناسایی دیجیتال 16 رقمی برای محققان و نویسندگان علمی است که به منظور شناسایی یکتا و دقیق آنان در جهان علمی ایجاد شده است.
افزودن حتی یک منبع پس از سابمیت به مقاله جرم مشهود اخلاق در نشر میباشد | اثرات منفی H-index بر تحقیقات علمی
نشر مقالات علمی یکی از مراحل اساسی در انتقال دانش و تحقیقات به جوامع علمی است. ارائه مقالات علمی با کیفیت و معتبر مهمترین وظیفه نویسندگان و ناشران علمی میباشد.
سرویسی جدید به نویسندگان جهت افزایش ارجاعات و اشتراک مقاله با محققین
مقالات خود را قبل از سابمیت در Preprints منتشر نمایید. سرویسی جدید به نویسندگان جهت افزایش ارجاعات و اشتراک مقاله با محققین
آیا انتشار سالامی مغایر اخلاق در نشر است؟
انتشار مقالات مشابه حاصل از یک طرح پژوهشی با هدف افزایش تعداد مقالات علمی ، انتشار به روش سالامی (Salami Publishing) گفته میشود.
آیا می دانید اهمیت ویرایش یک مقاله به سبک استاندارد آن است؟
آیا می دانید اهمیت ویرایش یک مقاله به سبک استاندارد آن است؟
یکی از قوانین جالب در ویرایش به سبک AMA قوانین نگارش اعداد در متن مقاله و دیگری قوانین نگارش زیرنویس و توضیحات جداول و اشکال می باشد.
پیشگیری از پلاجیاریسم: یک قدم برای افزایش شانس پذیرش مقالات
اولین مشکل: پلاجیاریسم
شایع ترین دلیلی که برخی نویسندگان در قدم اول پذیرش مقالات با آن مواجه می شوند، مشابهت مقاله از بین میلیون ها منابع دیگر است. این مشابهت (پلاجیاریسم) می تواند بصورت عمدی ( Copy & Pasteاز سایر منابع) یا حتی بصورت کاملا اتفاقی و ناآگاهانه رخ دهد.
آیا مجلات شما نیز با این مشکل مواجه هستند؟ تاخیر در تاییدیه نهایی نویسندگان
پس از ویراستاری مقاله علمی، مقدمات انتشار آن در مجله فراهم میشود. اما تاییدیه نهایی پیش از انتشار و حصول اطمینان از اینکه مقاله مورد نظر عاری از خطاهای احتمالی باشد؛ در اغلب اوقات زمان بر و مستلزم چندین بار بررسی و بازخوانی مقاله است. بازخوانی و رفع اشکالات در این مرحله از انتشار مقاله را proofreader انجام میدهد و وظیفه او تصحیح چاپ یا proofreading است.
چگونه به ادیتور زبان مقاله اعتماد کنم؟
یکی از مهمترین مشکلاتی که نویسندگان مقالات علمی به طور غالب به آن اشاره میکنند ترس از دزدیده شدن یا کپی برداری از مقاله ایشان توسط ویراستاران زبان است. گاهی این ترس و احتیاط منجر به این میشود که نویسندگان از ویرایش تخصصی مقاله خود توسط یک ویراستار خبره محروم بمانند و شانس پذیرفته شدن در مجلات معتبر را به دلیل نقص و ضعف در نگارش انگلیسی از دست بدهند. البته هیچ کس نمیتواند منکر نگرانیهایی از این دست باشد اما راه حل چیست؟
نویسنده واقعی کیست؟
سردبيران نمي توانند براي هر مقاله ای كه در دفتر مجله ثبت می گردد ليست نويسندگان يا مشاركت كنندگان را كنترل ونظارت كنند اما امكان دارد گاهي اوقات مشكوك شوند كه ليست نويسندگان كامل نيست و يا شامل افرادي است كه استحقاق نويسنده بودن را ندارند (مانند نويسنده مهمان يا اهدايي). اغلب مجلات برای پیشگیری از مشکلات احتمالی در این خصوص، از نویسندگان میخواهند تا نقش و سهم هر یک از افراد در تدوین مقاله را به روشنی در هنگام ارسال مقاله به مجله ذکر نمایند.
پیش شماره اختصاصی در دی او آی نقشی در ارتقای مقاله و یا علم سنجی دانشگاه ندارد
DOI یا شناسه دیجیتالی یک عنوان یکتا و استاندارد برای محتواهای دیجیتالی مانند مقالات علمی، کتابها و تصاویر است.
ارتقای علم سنجی دانشگاه ها در گرو داشتن مخزن کتابخانه مناسب است و نه نشر مجلات
سیاست دانشگاه ها و سازمان های علمی معتبر دنیا نشر مجلات نمی باشد. بلکه تمرکز و فعالیت اصلی آنها برای ارتقای رتبه علمی، depot یا ذخیره مناسب مقالات منتشره در کتابخانه های آنلاین خود می باشد. متاسفانه در سال های اخیر دانشگاه های کشور با تمایل بیشتر به نشر و تمرکز بر امور فنی و اجرایی در انتشار، از رشد کیفی مقالات بازمانده اند؛ و تنها به رشد کمی و فرآیندهای دست وپاگیر نشر پرداخته اند.
دی او آی بدون سایتدبای هیچ ارزشی در علم سنجی ندارد
تنها یک شناسه دیجیتال نیست که آن را در مقاله خود بگذاریم. DOI باید از طریق اطلاعات دینامیک یا متحرک در متادیتای خود به بانک جهانی DOI متصل باشد. این اتصال کد دیجیتال DOI به بانک جهانی میبایست از طریق XML دو طرفه (رفت و برگشت) و به صورت دائمی باشد. XML مذکور مطابق استانداردهای DOI بایستی در وب سایت مجله تولید بشود و به صورت خودکار برای سایت ارائه دهنده DOI ارسال بشود.
لزوم وجود ادیتور آماری در مجلات ایرانی
مقالات اخیر چاپ شده در دو مجله ی Science و Nature درخصوص کیفیت مقالات ایرانی و آمار مقالات ایرانی که توسط دو ناشر معتبر دنیا، پس از چاپ حذف شده اند، ما را وادار به بررسی علل و ایجاد راهکارهایی برای برطرف نمودن این مشکل نمود (۱ و ۲).
نشر آنلاین زودتر از موعد چیست و چرا به ارتقا سطح کیفی مجلات کمک میکند؟
فرآیند نشر مقالات، پروسه ای زمان بر است که از زمان پذیرش هر مقاله آغاز میشود و تا نمایه سازی آن نیز ادامه دارد. یکی از مراحل مهم در نشر مقالات، تخصیص مقاله به یک شماره از مجله (ولوم و ایشو – Vol & Issue) است.
25 Jan 2017
در دسترس بودن: مهمترین ویژگی مورد انتظار نویسندگان از سایت مجله
حتما برای شما هم اتفاق افتاده است که در حال ارسال مقاله یا داوری در یکی از مجلات مرتبط با رشته تخصصی خودتان هستید که سوالی در خصوص پروسه کار برای شما مطرح میشود یا دسترسی شما به حساب کاربریتان دچار مشکل میشود و نیاز به کمک پیدا میکنید. در این شرایط یکی از راه حل های در دسترس تماس تلفنی با دفتر مجله است.
آیا نویسنده میتواند تقاضای انتشار نظرات داوران را در مقاله خود مطرح نماید؟
نوشته زیر ترجمه یک مقاله مرتبط از ویگاه رسمی COPE میباشد که به منظور اطلاع رسانی به فارسی ترجمه شده است.
راهنمای استرداد برای سردبیران مجلات
استرداد یا Retraction یکی از معضلات رایج در حیطه اخلاق در نشر در مجلات دانشگاهی محصوب میگردد که به لحاظ معنایی و قانونی سوالات بیشماری برای سردبیران به عنوان تنها مرجع تصمیم گیری اولیه ایجاد میکند. هدف از این نوشتار ارایه آخرین راهنمای ارایه شده توسط کمیته بین المللی اخلاق در نشر (COPE) در موضوع retraction میباشد.
واحد رسیدگی به شکایات در اخلاق نشر: مرجعی قانونی برای بررسی مشکلات
وقتی نویسندهای تصمیم به پس گرفتن یا withdraw مقاله خود از مجله می نماید، سردبیر چه تصمیمی باید اتخاذ نماید؟ وقتی یک داور که باید عادل و بیطرف باشد، اقدام به یک قضاوت سودار میکند چه تصمیمی باید در مورد وی اتخاذ شود. وقتی یک نویسنده پس از انتشار یک مقاله مدعی میشود که مالکیت علمی مقاله متعلق به وی بوده و نویسندگان حقوق وی را رعایت نکرده اند سردبیر چه تصمیمی باید اتخاذ نماید؟ وقتی یک سردبیر برای تصمیم گیری بین دو نتیجه کاملا متضاد در داوری حیران است چه کسی به وی مشورت میدهد؟
افشای اطلاعات بین سردبیران در رابطه با تخلفات احتمالی
افشای اطلاعات در بین سردبیران در مواردی که مشکوک به یک تخلف رفتاری پژوهشی است، می تواند نقش مهمی را در حفظ و درستی سابقه علمی ایفا کند و به سردبیران مجله ها این اجازه را می دهد تا تحقیقات خود را به صورت مفیدتر و اثربخش تر انجام دهند که در کل امکانات زیر را برای سردبیران به وجود می آورد:
پلاجیاریسم چک: پیش نیاز قبولی و استمرار نمایه شدن در بانکهای اطلاعاتی معتبر
نمایه سازهای معتبر علمی در حال حاضر بررسی درخواست پذیرش مجلات را در دو بخش فنی و علمی انجام میدهند.
این بررسی ها بعد از نمایه شدن مجله نیز استمرار دارد و یکی از مهمترین معیارها در ارزیابی کیفی مجلات میزان پایبندی ناشر مجله به رعایت اصول اخلاق در نشر است که در حال حاضر کمیته اخلاق در نشر COPE نظارت بر این موارد را به طور رسمی انجام میدهد.
بررسی سرقت ادبی مقالات از جمله ابتدایی ترین اقدامات در رعایت اصول اخلاق در نشر است.
موفقیت مجله بیماریهای پرخطر و اعتیاد از انتشارات کوثر در اسکوپوس
مجله بیماریهای پرخطر و اعتیاد از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان که در زمینه علوم انسانی (روان شناسی) فعالیت می کند پس از انتشار منظم ۱۸ شماره و ۴ سال پیاپی موفق به نمایه شدن در پایگاه استنادی Scopus گردید.
دی او آی شناسه دیجیتال یک مطلب منتشر شده است و نه یک شناسه برای اشیای دیجیتال
این جمله ای است که شرکت ارائه دهنده DOI به عنوان اولین توضیح برای تعریف DOI از آن بهره برده است
با توجه به اهمیت کد DOI در معرفی مقالات به پژوهشگران دیگر و همچنین نقش بسزای این کد در تجمیع ارجاعات به مقالات منتشر شده، که سبب علاقه مندی مجلات به در اختیار داشتن این کد است قصد داریم در این مقاله توضیح کاملی در خصوص کارکرد و جزئیات فنی این کد ارائه نماییم.
واگذاری انتشار مجلات علوم پزشکی به بخش خصوصی
دبیر کمیسیون نشریات علوم پزشکی کشور خواستار شد: انتشارات مجلات بایستی برون سپاری شده و از دستگاههای دولتی خارج شود و به بخش خصوصی واگذار شود این مهم کمک زیادی به کیفیت و ارتقای مجلات خواهد داشت.
برخی از نشریات برای سابمیت از طرف اسکوپوس تحریم می شوند
مراحل انتخاب و ارزیابی کمیته بررسی مستقل اسکوپوس بسیار شفاف و ماهرانه میباشد.
کارشناسان بین المللی (Content Selection & Advisory Board) CSAB به صورت مستمر مطالب جدید را از لحاظ معیارهای کمی و کیفی بررسی میکنند. تنها ژورنالها، کتابها و مقالات کنفرانس هایی که به صورت مستمر و طبق برنامه زمانی مشخص و منظمی چاپ میشوند میتوانند در اسکوپوس سابمیت و توسط این گروه برسی شوند تا در نهایت بتوانند به اسکوپوس راه پیدا کنند. سابمیت ممکن است توسط ناشر یا هیأت تحریریه یک مجله صورت بگیرد. محققان و کتابدارن نیز می توانند به صورت مستقل یک مجله را در اسکوپوس سابمیت کنند اما این کار اجازه ناشر یا سردبیران را لازم دارد.
عنوان نشریه برای نمایه شده در اسکوپوس از چه درجه اهمیتی برخوردار است؟
عنوان نشریه ها علاوه بر نویسندگان، برای پژوهشگران دیگر که برای دستیابی به اهداف علمی خود از اسکوپوس استفاده می کنند نیز بسیار با اهمیت است. عنوان یک نشریه میتواند وضعیت بین المللی نشریه را متاثر کند. عنوان یک نشریه همچنین می تواند نشان دهنده اهداف و دامنه نشریه و همچنین نشان دهنده یک پیش زمینه کلی از مقاله ها ی موجود در آن نشریه باشد. به عنوان مثال اگر عنوان نشریه ای The French journal of information باشد این تصور را به محقق می دهد که که اهداف و دامنه نشریه در زمینه اطلاعات در فرانسه است و ممکن است قسمتی از مقالات این نشریه به زبان فرانسوی نوشته شده باشد. این تفاوت به طور واضح در قسمت اهداف و دامنه نشریه مشخص است.
داوری نشریات در اسکوپوس چگونه است؟
پس از اینکه یک نشریه در اسکوپوس سابمیت شد ، جهت بررسی اعتبار اولیه این مجله برای داوران اسکوپوس ارسال می شود. تمامی نشریاتی که تمایل به ایندکس شدن در پایگاه اسکوپوس را دارند، باید شامل حداقل و کوچکترین معیارهای اسکوپوس برای نمایه شدن باشند و نشریه ایی که هر یک از این معیارها را نداشته باشد، برای داوری انتخاب نمی شود.
چگونه می توانیم یک مجله را در اسکوپوس نمایه کنیم؟
اسکوپوس چیست ؟
Scopus و یا بطور رسمی SciVerse Scopus یک منبع اطلاعاتی و کتاب شناسی، حاوی چکیده و متن تمام مقالات از مجلات علوم پزشکی، فنی و انسانی است. این مجموعه حدود ۱۸۰۰۰ عنوان از بیش از ۵۰۰۰ ناشر بین المللی را داراست و موضوعات علمی، فنی، پزشکی و علوم اجتماعی (هنر و علوم انسانی) را پوشش می دهد. Scopus متعلق به Elsevier است و ثبت نام آن از طریق آنلاین در دسترس است. جستجو در Scopus نتیجه ترکیب تحقیقاتی از صفحات علمی است که یکی از محصولات دیگر Elsevier می باشد و همانند یک منبع اطلاعاتی دارای امتیاز عمل میکند.
تا چه زمانی یک نشریه در اسکوپوس باقی می ماند؟
زمانی که یک ژورنال برای ایندکس شدن در اسکوپوس انتخاب می شود، محتوای آنها از همان سال به بعد در اسکوپوس منتشر می شود. و نشریاتی که دارای سه سال سابقه نشر هستند مقالات آنها از اولین شماره در اسکوپوس ایندکس می شوند. در مواردی که آرشیو کامل مقالات در سایت نشریه آرشیو شده باشد، ناشران ممکن است از اسکوپوس درخواست کنند که شماره های قبلی را نیز وارد مجموعه اسکوپوس کنند. ژورنال هایی که برای نمایه شدن در اسکوپوس انتخاب می شوند، ممکن است به صورت مستمر در اسکپوس حضور داشته باشند و این عملکرد نشریه است که تعیین میکند که تا چه زمانی حضور آنها در این پایگاه ادامه دارد. نشریه هایی که عملکرد آنها روند رو به کاهشی داشته باشند، ممکن است از مجموعه اسکوپوس حذف شوند.اسکوپوس این اجازه را دارد که نشریات را مجددا مورد ارزیابی قرار دهد و آنها را از مجموعه حذف کند.
نرم افزار کنترل سرقت ادبی: بهترین عامل پیشگیری از بروز سرقت علمی در مقالات دانشگاهی
سرویس ithenticate خدمتی برای تشخیص پلاجیاریسم یا سرقت ادبی است که توسط شرکت iParadigms (از کالیفرنیا) از سال ۲۰۰۴ به ناشران، دانشگاهها، انجمنهای علمی، سازمانهای دولتی و قضایی ارایه میشود.
چگونه یک نشریه در اسکوپوس سابمیت و ارزیابی می شود؟
ابتدا باید مطمئین شوید مجله ایی که برای سابمیت آن می خواهید اقدام کنید معتبر است.
تمامی ژورنال ها باید از از فرم سابمیتی که به صورت آنلاین در پایگاه وجود دارد استفاده کنند. هنگامی که وارد صفحه ابتدایی فرم می شوید، اسکوپوس از نمایه ساز سوال می کند که آیا مطمئن هستید که مجله حاضر دارای اولین شرایط و مجوز ورود به اسکوپوس است یا خیر؟
تعاریف و اثرات دو شاخص مهم در بیان کیفیت مجلات: Eigenfactor و Article Influence score
در بین کلیه متغیرهای علم سنجی مجلات که هر ساله توسط موسسه تامسون رویترز در قالب گزارش ارجاعات مجلات Journal Citation Report ارایه می شود بیشترین نگاه و اهمیت (البته بطور سنتی) به یک شاخص قدیمی به نام ضریب نفوذ یا Impact factor داده می شود. صرف نظر از مزایای IF، معایبی برای این ضریب نیز بیان شده است که از آن جمله به عدم بیان اهمیت علمی یک مجله و یا عدم بیان واقعی قدرت علمی و ضریب نفوذ یک مجله میباشد. بطور مثال علیرغم افرایش تعداد مقالات منتشره در یک مجله ممکن است IF مجله در سال جدید کاهش پیدا کند که این امر دلیل افت کیفیت علمی مجله نمیباشد.
اهمیت وب سایت نشریات سابمیت شده در روند قبول شدن آنها در اسکوپوس
با توجه به اینکه امروزه ما در عصر تکنولوژی زندگی میکنیم اینترنت از منابع اصلی ارتباطات محسوب می شود. بسیار ضروری است که هر گونه اطلاعات ارائه شده در رابطه با مجله و محتوای آن باید بازتابی از کیفیت آن باشد. در روند داوری اسکوپوس، وب سایت مجله اولین جایی است که داوران CSAB برای ارزیابی معیارهای خود به آنجا مراجعه می کنند. اگر داوران در تمام جوانب مراحل داوری، در یافتن اطلاعات مجله از طریق وب سایت آن موفق نشوند، ممکن است نشریه را به دلیل پایین بودن کیفیت، از تحت پوشش قرار گرفتن اسکوپوس معاف کنند. بسیار مهم است که وب سایت مجله واضح باشد و به راحتی قابل دسترس باشد و همچنین ترکیبی از دیگر محصولات ناشر نباشد. به عنوان مثال نشریه یک دانشگاه یک صفحه وب جداگانه داشته باشد و در صفحه اصلی دانشگاه نباشد.
کد شناسایی یک نوشته علمی نقش بسزایی در پیشگیری از به سرقت رفتن آن دارد
DOI یا Digital Object Identifier یک کد منحصر بفرد جهت ثبت یک نوشته موجود در وب است. که به نوعی کد شناسایی و ثبت اثر نیز محسوب می گردد.
در صورتیکه نوشته علمی یا منتشر شده در وب دارای کد DOI باشد، درصد سرقت آن نوشته به صفر نزدیک می شود زیرا به محض استفاده از بخشی یا تمام نوشته دارای DOI در یک جای دیگر وب شما می توانید به راحتی از این اقدام مطلع شده و از طریق مراجع ذیصلاح پیگیری خود را انجام دهید.
اخلاق در نشر و قصور در آن
قصور در نشر یک رخداد ناخوشایند در دنیای علم است. این رخداد در تمام حوزههای موضوعی رخ میدهد و تنها تعداد کمی از نشریات و کتابها از این پدیده به دور هستند. پیشگیری از وقوع قصور در نشر منوط به مسئولیت پذیری هر یک از نویسندگان، سردبیران، داوران، ناشران و موسسات میباشد. هر نشریهای که در اسکوپوس نمایه میشود، دارای بیانیه اخلاق در نشر و قصور در نشر میباشد و این بیانیهها در درسترس عموم است. بیانیه اخلاق در نشر و قصور در نشر مشخص میکند که ناشر به یک کد مشخص و رفتار اخلاقی در کارهای خود در نشریه پایبند است. این بیانیه باید شامل اصول اخلاقی که توسط سازمانهایی نظیر COPE مطرح شده است باشد. اصولی که برای تمام نویسندگان، سردبیران، تیم تحریریه نشریات و داوران مساوی است. تقلب در نشر، اصیل بودن محتوا و سرقت علمی، نقش نویسندگی و تضاد منافع به عنوان مواردی است که در این بیانیه قرار میگیرد.